Tuesday, 9 August 2016

Blogging Time


Pejam celik pejam celik
Ya Allah dah masuk 2 bulan saya tak jenguk langsung blog ni
Bersalahnya rasa... huhuhuhu..
Bukan apa, saya lebih banyak aktif di fb dan ig
Sampai blog ni tak sempat nak dijenguk
Kesian pulak, mesti blog ni rasa terabai kan

Lepas ni saya akan cuba untuk update konsisten di blog pulak
Bestnya kat blog ni sebab boleh membebel panjang lebar
Kalau kat ig, beriya tulis panjang lebar, kejap lagi takleh publish pun
Penat menulis aje

So back to square one, blogging time lah jawabnya
Jangan lupa follow blog ni okeh, i'm coming backkkk!! :) 

Tuesday, 7 June 2016

SPF Tinggi Bermakna Lebih Perlindungan?



Pasti ramai yang keliru untuk memilih sunblock kan?

ok ini cara mudah untuk mengenali atau memilih sunblock yang sesuai untuk anda :)

jangan terpedaya dengan iklan.kononnya lebih tinggi kandungan SPF..kadar perlindungan lebih bagus.salah.ini semua mitos.jadilah pengguna bijak.

secara ringkasnya..jangka masa perlindungan adalah seperti berikut..

✔SPF 1 = 10 minit
✔SPF 15 = 150 minit
✔SPF 30 = 300 minit

rutin individu setiap hari adalah berbeza.jangka masa perlindungan yang dimaksudkan adalah berapa minit anda terdedah dengan matahari.

๐Ÿ’contoh rutin seorang kerani.๐Ÿ’ป๐Ÿฃ
kira semula berapa minit anda terdedah dengan matahari sehari?

8.00 am masuk office
1pm - 2pm lunch time ( 60minit terdedah matahari.tapi selalu kita makan dalam restoren kan.bukan makan tengah panas.)
2pm - 5pm dalam office
5pm - 6pm drive balik rumah ( 60minit)

total kerani terdedah dengan matahari 120minit sehari.jad SPF yang sesuai untuk dia adalah SPF12. cukup.

๐Ÿ’contoh lain. rutin seorang surirumah.๐Ÿ ๐Ÿฒ

jemur kain kat luar 30minit
kutip kain dijemuran 15minit
sapu sampah dilaman 10minit
buang sampah 15minit
keluar ke market 60minit
keluar ke sekolah anak 30minit
siram pokok 10minit
*semua anggaran saja tau

jadi total terdedah matahari adalah 170minit.
jadi berapa SPF yang sesuai untuk suri rumah ini? yes SPF17 :)

๐Ÿ’contoh lain.pergi pantai.๐Ÿ„๐ŸŠ

pagi sampai petang lepak pantai.
10pagi sampai 6petang = 8jam = 480minit
berapa SPF yang sesuai apabila ke pantai?
yes SPF 48 dah cukup tinggi.
takkan anda berjemur seharian?
maksudnya kalau apply sunblock kurang dari SPF48 pun dah memadai :)

INFO PENTING!

Amount yang betul
Cara guna yang betul

..mempengaruhi keberkesanan sunblock yang kita guna.

pastikan sapuan sunblock meliputi keseluruhan kulit.mesti sapu dengan sempurna.rata dan sekata.

:D sekarang kirakan SPF yang sesuai untuk anda.

Like Page Beauty Story Mory :)